Zwanger en Kaas: Wat Je Moet Weten voor een Veilige Keuze

Zwanger en Kaas: Wat Je Moet Weten voor een Veilige Keuze

Jul 08, 2024Hielke de Jong

Ben jij zwanger en heb je zin in een heerlijk stukje kaas, maar vraag je je af wat veilig is voor jouw ongeboren kind? Er wordt veel advies gegeven over voeding tijdens de zwangerschap, inclusief kaas. We zetten het belangrijkste advies op een rijtje. Maak je geen zorgen, er zijn tal van kazen die je veilig kunt eten terwijl je zwanger bent. Laten we er samen naar kijken!

Beste toekomstige moeders,

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Nu je in verwachting bent, zijn er bepaalde voedingskeuzes waar je meer op moet letten. Een veelvoorkomende vraag is of je kaas kunt eten en zo ja, welke kazen veilig zijn voor jou en je baby.

Het belangrijkste om te weten is het verschil tussen kazen gemaakt van rauwe / gethermiseerde melk en kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Laten we eens dieper ingaan op dit onderscheid:

Rauw-melkse en gethermiseerde kazen: Deze kazen zijn gemaakt van ongepasteuriseerde melk, wat betekent dat de melk niet is verhit om bacteriën te doden. Een voorbeeld hiervan is onze boerenkaas. Helaas, tijdens de zwangerschap is het beter om deze kazen te vermijden. De reden? Omdat ongepasteuriseerde melk het risico met zich meebrengt dat de listeriabacterie kan achterblijven in de kaas. Listeria kan nare gevolgen hebben, waaronder voedselinfecties die bij zwangere vrouwen potentieel kunnen leiden tot vroeggeboorte of miskraam. Het is een zeldzaam risico, maar het is beter om hier een veilige keuze in te maken.

Gepasteuriseerde kazen: Gelukkig zijn er veel kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk is verhit om eventuele schadelijke bacteriën te doden. Onze andere kazen vallen onder deze categorie. Deze kazen zijn veilig voor zwangere vrouwen om te consumeren. Je kunt dus met een gerust hart genieten van een scala aan kazen, behalve de boerenkaas of andere rauwe-melkse of gethermiseerde varianten.

Maar hoe weet je nu of de kaas veilig is voor zwangerschap?


in onze voedingswaardes staan altijd of de kaas veilig voor zwangerschap is!

Nu je weet welke kazen veilig zijn, hoef je je geen zorgen te maken. Kaas zit boordevol calcium, vitamine D en vitamine B12, allemaal essentiële voedingsstoffen die zowel jou als je baby ten goede komen.

Dus, ga gerust verder en geniet van die heerlijke plakjes kaas op je crackers of voeg het toe aan je favoriete gerechten. Vergeet niet dat het niet om de kaassoort gaat, maar om de melk waarvan de kaas gemaakt is.

Laat je zwangerschap een smakelijk avontuur zijn, ook met die heerlijke kazen!

More articles